Contextuele therapie | wat is het?
Het kan soms langere tijd goed met je gaan, totdat er in je leven zomaar iets aangrijpends gebeurd. Iedereen krijgt op zijn beurt te maken met teleurstelling en verlies. Er sterft een dierbaar iemand, er speelt een conflict op je werk, mogelijk ga je scheiden of je kinderwens blijft onvervuld. Het kan ook zijn dat het niet goed met je gaat, zonder dat er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is.
Het is prettig als je hierover kunt praten met mensen in je eigen kring. Soms heb je daarnaast hulp nodig om anders te leren omgaan met wat er in jouw leven is gebeurd. Therapie is een vorm van hulp op allerlei gebieden in je leven.
Wat houdt contextueel denken in?
In de gesprekken werk ik vanuit de contextuele benadering. Jouw hulpvraag staat niet los van de mensen met wie je verbonden bent. Wie jij bent en bent geworden, is voor een groot deel beïnvloed door de mensen die jou omringen en door datgene wat jou door voorgaande generaties is doorgegeven. In therapie onderzoeken we wat je dwars zit, wat je blokkeert in relatie met de ander, wat je zorg is of wat je verlangens zijn. Achter alle pijn in een relatie ligt de behoefte om gekend en gezien te worden. In de gesprekken betrekken we de mensen erbij die voor jou belangrijk zijn, letterlijk (door ze mee te nemen in de therapie) of figuurlijk. We zoeken naar een manier die bij jou past om hiermee om te gaan. We richten ons op groei en herstel van het contact tussen jou en de relaties die voor jou belangrijk zijn.
Voor wie is contextuele therapie bedoeld?
- Ik voel me onzeker en ik vind het moeilijk om keuzes te maken
- Ik ervaar al langer stress en ik voel me somber
- Mijn leven loopt anders dan ik had gehoopt
- Ik vind het moeilijk om vriendschappen aan te gaan
- Als ik nee zeg, voel ik me schuldig
- Ik zou graag beter contact willen met mijn partner
- Ik doe me altijd sterker voor dan ik me van binnen voel
- Ik ben er klaar mee! Ik wil wel mijn grenzen aangeven, maar mag dat?
- Ik vind het moeilijk om ruimte voor mijzelf te vragen
- Ik voel me verdrietig en vaak zo moe
- Wie ziet mij echt staan?
- Ik durf mijn verhaal niet met anderen te delen, want ik schaam mij voor mijzelf
- Ik doe zo mijn best en het is nooit genoeg
Herken je je in één of meerdere van deze uitspraken? Voor deze (en de niet genoemde hulpvragen) geldt…, blijf er niet mee rondlopen! Laat je gegevens achter en ik neem binnenkort contact op!

Contact
Je kunt bij Praktijk Hineni terecht voor begeleiding bij allerlei vragen rondom bijvoorbeeld relaties (met partner, gezin, familie, werk, etc.), communicatie, identiteit, stress en burn-out klachten, angst en onzekerheid, somberheid en depressieve klachten, eenzaamheid, lichamelijke klachten door spanning en stress, verlies en rouw (door overlijden, ziekte of onvervulde wensen), zelfbeeld en eigenwaarde, assertiviteit, moeite met het hanteren van grenzen, zingevingsvragen, etc.
Herken je je in één of meerdere van deze genoemde thema’s? Of heb je wellicht een andere vraag? Weet je welkom om samen te onderzoeken wat jij nodig hebt om verder te kunnen komen!
Wees vrij!
Wees vrij! Er is geen weg naar duurzame vreugde anders dan door de bereidheid je pijn te herkennen, erkennen en verkennen. Je kunt niet welkom heten zonder afscheid te nemen. Emoties - welke ook - zijn beweging. Ernaartoe bewegen, erdoorheen leren ademen en er woorden aan leren geven, vormen de waarheid die je vrij maakt. Zolang je blijft vechten tegen wat er is, strijd blijft voeren met wat gevoeld wil worden, ben je geketend op de plek waar je diep van binnen niet meer wilt zijn. Spreek je uit, al kreeg je nog zo vaak het deksel op de neus. Leer jezelf welkom heten, al was er nog zo veel afwijzing. Nieuwe veiligheid ontstaat voor je door meer emotionele risico's te nemen, niet minder. Je kwetsbaarheid is de sleutel die in je zak zit en die je verbindt met anderen, zonder wie je het niet klaarspeelt. Maak de keuze. Leer te rouwen. Verlaat je gevangenis. En wees vrij! (Bron: Jakob van Wielink)
Contactgegevens
Praktijk Hineni:
Ma: 9.00-16.30 uur
Di: 9.00-16.30 uur
Do: 9.00-16.30 uur
Praktijkadres:
Loolaan 37
7314 AB
Apeldoorn