Over mij

 

“Wanneer we aan heelheid denken, maken we voor onszelf vaak een voorstelling van een soort onbereikbare status van perfectie. We willen allemaal ‘beter’ worden. Terwijl heelheid nooit heeft betekend dat we ‘volledig gelukkig’ zouden worden, ‘volledig vervuld’ en dat ‘alles op orde’ zou zijn. Dat is een illusie, dus ontspan. In plaats daarvan biedt heelheid ons de uitdaging en mogelijkheid om te leven met meer diepgang binnen de creatieve spanning die hoort bij het ‘hele’ leven, met dat wat wij daarin beschouwen als ‘slecht’ en ‘goed’, als moeilijk en makkelijk.” – Brian Draper

 

VisieWerkwijze

Wie ben ik?

Ik ben Lenie Draaijer en in 2016 ben ik, naast mijn baan in de mantelzorgondersteuning, gestart met Praktijk Hineni. Vanuit mijn beroep als maatschappelijk werker ben ik naar het vak van contextueel therapeut toegegroeid binnen het welzijnswerk, mantelzorgondersteuning, HBO-onderwijs en vrouwenhulpverlening. Terugkijkend zie ik dat elke werkplek me een bijzondere verrijking heeft gegeven.

Mijn context en vorming

Welzijnswerk heeft me doen zien hoe onderling menselijk contact waarde heeft, mensen verbindt en in beweging zet. Mantelzorgers hebben mij diep geraakt in hun familiaire en soms ongekend vergaande zorg voor hun naasten. Studenten op het HBO hebben mij geholpen om stil te staan bij de ingewikkelde en heftige klus van onze identiteitsvorming als mens. En in de vrouwenhulpverlening hebben getraumatiseerde vrouwen mij de diepte geleerd van thema’s als vertrouwen en betrouwbaarheid en het belang van rechtvaardigheid in relaties. En al deze thema’s worden in het contextuele denken omvat en uitgedragen.

Naast mijn ervaringen in het werkveld ben ik vooral gegroeid aan het leven zelf. Mijn man en mijn familie en vrienden hebben minstens zoveel bijgedragen aan mijn professionele ontwikkeling als mijn opleidingen en werkervaring. Juist bij mijn dierbaren heb ik het contextuele gedachtengoed met vallen en opstaan in praktijk leren brengen en mogen ontdekken wat de impact, diepgang en reikwijdte is.

Ook het gegeven van ongewilde kinderloosheid behoort bij mijn context. Dit deel van mij heb ik leren verstaan als een vorm van chronische rouw in mijn leven. Toch heeft ook dit stuk verlies mij uiteindelijk verrijkt. Dat werd voor mijzelf vooral merkbaar toen ik dit verwerkingsproces in de kring van mijn dierbaren een plek begon te geven. Sinds dat ik me begon te verbinden met mijn pijn – door deze te delen met mijn dierbaren, is er in mij een proces van innerlijk herstel gekomen.

De wederkerigheid in de relaties met mijn dierbaren leert mij veel. Meerdere moeilijke periodes in mijn leven hebben me geleerd dat ik dwars door de diepte juist kan groeien aan het leven. Zelfs dat ik van mijn ‘schade’ een ‘schat’ kan maken. Dit dynamisch voortgaand proces in mijn relaties en in mijzelf vormt niet alleen mijn professionaliteit, maar vormt mijn gehele levensvisie en mijn manier van ‘zijn’. 

Opleidingen

  • Mastercourse Systemisch werken met traumatisch verlies, Expertisecentrum Omgaan met Verlies, Heeze
  • Specialisatie opleiding Contextueel Therapeut, Nagy Academie Utrecht
  • Basisopleiding Contextueel Hulpverlener ‘Grondbeginselen’, afstudeerscriptie ‘Zelfafbakening bekeken vanuit de Contextuele Benadering’. Nagy Academie Utrecht
  • Contextuele Introductietraining, Leren over Leven Utrecht
  • Training ‘Taal zonder grenzen’, Contextueel werken met beeldtaal, Gerrie Reijersen van Buuren Houten
  • Post-HBO Systeemgericht werken in gezinnen, T&C Systeemtherapeuten in Companie Wezep
  • Post-HBO Supervisie & Coaching, Christelijke Hogeschool Ede
  • HBO Maatschappelijk werk & Dienstverlening, Christelijke Hogeschool Ede

Wees vrij!

Wees vrij! Er is geen weg naar duurzame vreugde anders dan door de bereidheid je pijn te herkennen, erkennen en verkennen. Je kunt niet welkom heten zonder afscheid te nemen. Emoties - welke ook - zijn beweging. Ernaartoe bewegen, erdoorheen leren ademen en er woorden aan leren geven, vormen de waarheid die je vrij maakt. Zolang je blijft vechten tegen wat er is, strijd blijft voeren met wat gevoeld wil worden, ben je geketend op de plek waar je diep van binnen niet meer wilt zijn. Spreek je uit, al kreeg je nog zo vaak het deksel op de neus. Leer jezelf welkom heten, al was er nog zo veel afwijzing. Nieuwe veiligheid ontstaat voor je door meer emotionele risico's te nemen, niet minder. Je kwetsbaarheid is de sleutel die in je zak zit en die je verbindt met anderen, zonder wie je het niet klaarspeelt. Maak de keuze. Leer te rouwen. Verlaat je gevangenis. En wees vrij! (Bron: Jakob van Wielink) 

Contactgegevens

Praktijk Hineni:

Ma: 9.00-16.30 uur
Di: 9.00-16.30 uur
Do: 9.00-16.30 uur

Praktijkadres:

Loolaan 37
7314 AB
Apeldoorn